Vart i landet finns Sveriges bästa gratismuséum? I Linköping såklart, och nyligen har man fått tillökning i flygplansskaran – en unik jaktflygbåt med fredsklotter ifrån första världskriget.

flygvapenmuseum-linkoping-mindreOm man är sugen på att besöka Sveriges bästa gratismuséum är det bara att ta in på hotell i Linköping, för det är nämligen här du hittar museet som korats till just Sveriges bästa gratismuséum: nämligen Flygvapenmuseum. Sedan staten slopade inträdet på statliga museum är det flera museer som fått sig ett uppsving och bäst har det alltså just gått för Linköpings Flygvapenmuseum som hamnat i topp. Dock ska inte sägas att detta museum är allra högst i topp, där ligger fortfarande betalmuseerna Vasamuseet och Skansen. Men enligt Expressen är det flera gratismuseer som börjar knappa in på listan och anledningen till att just Flygvapenmuseum blivit så populärt som det blivit kommer förmodligen att just detta museum passar hela familjen. Man har till exempel ett flyglabb, en Gripen-simulator och i utställningen Kalla kriget kan man promenera in i svenska tidstypiska vardagsrum från tidigt 1940-tal fram till 80-talet – något man från museets sida menar definitivt kommer ge en hel del äldre besökare vissa mån av nostalgitrippar, vilket nog är en sannolikhet.

Nytt tillskott i flygplanssamlingen

Ytterligare anledning till det ökande intresset för just Flygvapenmuseum i Linköping har nog att göra med att man titt som tätt får nya flygplan i sin samling. Något till exempel Norrköpings Tidningar skriver om är hur det senaste tillskottet i samlingen, ett italienskt Macchi M.7 plan som användes under första världskriget, kom till museet med ett hemligt budskap som först upptäcktes när man monterade isär planet. Budskapet som fanns i planet löd enligt följande: ”Pace e non piu guerra” som översatt blir ”Fred och inte mera krig”. Men detta fina klotter var dock inte allt man hittade. På samma plats hade någon annan skrivit på tyska ”Wer hat dieses geschrieben?” vilket betyder ”Vem har skrivit detta?” – och ja, det kan vi ju bara undra över.

Den 19 oktober i år följde P4 Östergötland med när planet gjorde sin ”roll in” på museet och från och med den 25 oktober detta år kan vi besökare nu njuta av denna militära farkost som är både båt och flygplan i ett.

Såhär ser Sveriges lista över populära museum ut:

  1. Vasamuseet i Stockholm
  2. Skansen i Stockholm
  3. ABBA The Museum i Stockholm
  4. Fotografiska i Stockholm
  5. Flygvapenmuseum i Linköping
  6. Museum Gustavianum i Uppsala
  7. Gotlands Museum i Visby
  8. Millesgården i Stockholm
  9. Kulturen i Lund
  10. Marinamuseum i Karlskrona