Alla som flugit någonstans vet att man måste gå genom ett antal säkerhetskontroller för att få kliva ombord. Bland annat får man absolut inte ha med sig knivar, större mängder vätska, vassa föremål och vapenliknande föremål i handbagaget.

2124090-passengers-going-through-airport-security-check (1)

För ett par dagar sedan kunde man läsa i ett antal medier från runt om i världen om en amerikansk medborgare som ertappats med en granat i flygplatskontrollen. Det var på en flygplats i Manilla som mannen försökte ta granaten genom kontrollen. Han stoppades efter att sprängladdningen och en kniv upptäcks i hans ryggsäck vid genomlysningen av bagaget. Polisen på plats hade inte kunnat fastställa om granaten var skarp när artikeln skrevs.

Saker som stoppas i kontrollen

Att man inte får ha med sig en granat på ett flyg är inte speciellt konstigt, men det finns en del mindre självklara saker som man faktiskt inte får ta med i handbagaget när man flyger. Ska man till exempel flyga till Kanada eller liknande för att jaga kanske man köpt en fällkniv på http://www.activeoutfit.se/sv/33_victorinox, men den kommer med största sannolikhet bli konfiskerad i en säkerhetskontroll. Ska man istället på solresa till Mallorca och har solkrämen i handbagaget, kommer inte heller den gå genom säkerhetskontrollen. Det är dock okej att ha vätska i mindre förpackningar.

”Du får ha med dig lika många hundra milliliters behållare som ryms i en liters plastpåse.” Läs mer.

Vissa flygplatser har sämre koll

Om man blir stoppad eller inte i säkerhetskontrollen beror lite på vilken flygplats man är på. För en tid sedan utredde EU Frankfurts flygplats. Utredarna försökte smuggla med sig ett antal föremål in genom kontrollerna och hälften av gångerna lyckades de faktiskt göra detta, skriver Metro.