Minusgraderna blir allt mer påtagliga upp i norden, och många svenskar väljer att söka sig till varmare breddgrader – så varför inte lämna landet du med för till exempel Afrika?

elefanter i afrikaAtt uthärda vintern här uppe i norr är något som vissa utav oss inte står ut med, så konstigt är det inte att chartern och semester resorna pikar undervinterhalvåret. Men varför ska man åka till samma gamla strand år in och år ut, är det inte dags att testa något nytt? Det var i alla fall något som Dagens Nyheters skribent Jörgen Ulvsgärd valde att göra när han valde att kombinera jobb och semester på safari i Tanzania där han mötte bland annat massajer och fick se både elefanter och leoparder på sin tur dit. Och vill man gå i hans fotspår för att undkomma kylan går det bra att resa till Tanzania med Toppafrika som erbjuder en rad olika paketresor som man själv kan vara med att skräddarsy för bästa upplevelse. Och visst kan man uppleva mycket i Tanzania såsom:

  • The Big Five – de stora fem djur man helst vill se, vilka är leopard, lejon, elefant, noshörning och afrikansk buffel, men har man tur kan man även se djur som flodhäst, giraff, zebra, antiloper och hyenor vilka också finns här.
  • Bestiga Kilimanjaro – Afrikas högsta berg finns här att både bestiga och beskåda.
  • Stora naturreservat – naturen är Tanzanias pärla, och Serengeti är landets mest kända viltreservat och här finns Ngorongorokratern men det finns många fler parker och är man på safari åker man oftast genom flera.

När är bäst att åka på safari?

Att man kan uppleva många djur och sevärdheter på safari råder det ingen tvekan om och ett utav de djur som flest turister vill se när de besöker Afrikas kontinent är elefanten. En fråga som skickades in till Expressens reseredaktion rörde just detta och safari. Vad inskrivaren undrade var vilken period som är bäst och svaret blev att bäst tid för att se många djur är att åka under torrperiod då de flesta djur måste ta sig fram till vattenhålen för att dricka – och det är under svalare perioder. Vill man just åka till Tanzania med Toppafrika bör man därför sikta in sig på att resa iväg mot Serengeti under december till exempel. Men även januari eller februari är bra månader att åka i, då slipper man också dyrare resor eftersom att jul och nyår har passerat vilket trissar upp priserna på de flesta resmål i världen. Något att lägga på minnet är att det inte bara är Tanzania som erbjuder ett rikt djurliv, om än att de bättre nationalparkerna med fler djur finns här. Vilda djur finns i hela Afrika vilket också var något som en turistgrupp fick uppleva i Sydafrika när en nyfiken liten elefantunge försökte skrämma bort deras jeep under safarituren. Elefantungen lyckades dock inte utan gömde sig istället hos sin mamma, något som turisterna lyckades fånga på film och är upplagd på Youtube för alla att se, så klicka här för att få en riktig söt-chock – och även en liten försmak på vad du kan se och uppleva på safari!